SNTGN TRANSGAZ SA aduce la cunoştinţa tuturor celor interesaţi faptul că, în cadrul reuniunii din data de 19.01.2016 a Comitetului de Coordonare CEF-Energie, Statele Membre ale Uniunii Europene au aprobat propunerea Comisiei Europene de a finanţa cu 217 milioane euro, în urma unei proceduri deosebit de riguroase de selecţie a proiectelor depuse, o serie de 15 proiecte cheie de infrastructură energetică trans- europeană, majoritatea în Europa Centrală şi de Est, din care 9 proiecte sunt pentru sectorul gazelor naturale.
Din această valoare, Uniunea Europeană alocă suma de 179,3 milioane euro, pentru realizarea primei faze a proiectului propus de Transgaz conform Listei 1 PCI / 2013 „Conductă de gaz dinspre Bulgaria către Austria, via România şi Ungaria”, cu denumirea - conform Planului de Dezvoltare al Sistemului Naţional de Transport Gaze Naturale 2014 – 2023 (TYNDP) - „Dezvoltarea pe teritoriul României a Sistemului Național de Transport Gaze pe coridorul conductei de transport Bulgaria – România – Ungaria – Austria” – (abreviat BRUA) - prima etapă. Alocarea de 179,3 milioane euro reprezinta 40% din valoarea eligibila estimata.
Acest prim pas are un impact semnificativ pentru companie şi ţară, deoarece proiectul BRUA va contribui atât la integrarea piețelor energetice europene, la creşterea siguranţei furnizării gazelor pentru Bulgaria, România, Ungaria, Austria, la diversificarea surselor de aprovizionare în regiune prin facilitarea accesului la gazele din regiunea Mării Caspice, furnizarea de GNL prin Grecia și Bulgaria și crearea condițiilor pentru accesul regional viitor la potenţialele resurse de gaze din Marea Neagră. Se asigură astfel diversificarea rutelor de transport, creându-se o infrastructură ce permite eliminarea izolării energetice a unora dintre statele membre.
Având în vedere identitatea complexă şi importanţa majoră a companiei în context naţional şi european, managementul privat al companiei s-a dedicat încă de la preluarea mandatului îndeplinirii responsabilităţilor multiple ce derivă din obiectivele strategice asumate prin Planul de administrare al societăţii în perioada 2013-2017. Astfel, prin Planul de dezvoltare al Sistemului Naţional de Transport (SNT) gaze naturale pe următorii 10 ani, Transgaz propune proiecte majore de investiţii pentru dezvoltarea strategică şi durabilă a infrastructurii de transport gaze naturale din România şi conformitatea acesteia cu cerinţele reglementărilor europene în domeniu.
Programul investiţional pe termen mediu şi lung, estimat la 1 miliard euro, reprezintă o mare provocare pentru companie şi industria energetică românească dar în acelaşi timp şi o necesitate strategică în actuala conjunctură geo-politică. Considerând importanţa deosebită pe care o are transformarea sectorului energetic naţional prin investiţii strategice, Transgaz a dezvoltat capacităţi semnificative pentru a putea asigura o finanţare competitivă, compania având un departament profesional pentru accesare fonduri europene şi relaţii internaţionale.
Proiectele de investiţii propuse în Planul de dezvoltare al Sistemului Naţional de Transport (SNT) gaze naturale pe următorii 10 ani, sunt proiecte strategice ce se vor demara şi implementa doar în condiţiile în care vor fi volume adiţionale de gaze naturale, volume ce vor permite creşterea bazei de active fără creşteri de tarife pentru consumatori.
Aplicaţia depusă, care a conţinut documente ce au necesitat o pregătire anterioară de peste 1 an, a fost evaluată de experţi europeni, calificându-se pentru finanţare în urma calităţii, a eligibilităţii şi a scorării superioare în faţa altor proiecte, răspunzând solicitărilor finanţatorului şi strategiei energetice europene.
Obţinerea co-finanţării europene pentru prima fază a proiectului BRUA este un succes cu atât mai mult cu cât ea se datorează în totalitate profesionalismului experţilor departamentului Accesare Fonduri Europene şi Relaţii Internaţionale şi al specialiştilor Transgaz care şi-au dat concursul la realizarea acesteia.
SERVICIUL COMUNICARE ŞI RELAŢII PUBLICE