Transport international gaze naturale


Are ca obiect de activitate monitorizarea, întreţinerea şi exploatarea conductelor magistrale dedicate si a instalaţiilor tehnologice aferente acestora, destinate transportului gazelor naturale provenite din Federaţia Rusă, şi care tranzitează România prin zona Dobrogei spre culoarul balcanic.

Activitatea de tranzit internaţional a început în anul 1974, prin punerea în funcţiune între localităţile Isaccea – Jud. Tulcea şi Negru Vodă - Jud. Constanţa, a primei conducte cu o lungime de cca.190 Km şi un diametru de 1000 mm, în vederea tranzitării pe teritoriul României a gazelor naturale provenite din fosta Uniune Sovietică spre Bulgaria, activitate dezvoltată apoi în anii 1986 şi 1996, prin realizarea pe acelaşi traseu a două noi conducte, cu un diametru de 1200 mm, care extinde transportul gazelor naturale spre Turcia, Grecia şi Macedonia.

La Isaccea funcţionează staţia de măsurare a gazelor naturale intrate în ţară pe sub fluviul Dunarea dinspre Ukraina, contorizând atât cantităţile de gaze importate în România, cât şi, împreună cu staţia de măsurare de la Negru Vodă, cantităţile de gaze tranzitate spre terţe state.

Activitatea de monitorizare realizeaza coordonarea permanenta dintre dispecerizarea efectuata de Dispeceratul Balcanic Topenergy de la Sofia – Bulgaria ca si componenta externa de colaborare operativa cu partenerii straini, Gazpromexport, EAD Bulgartransgaz si suprevegherea interna TRANSGAZ.