Comunicat

COMUNICAT,26 iunie 2015

Agenţia Standard&Poor’s a îmbunătăţit ratingul Transgaz de la

„BB la  „BB+” cu perspectivă stabilă

 

În data de 24 iunie 2015 Standard&Poor’s Ratings Services a crescut rating-ul Transgaz SA Mediaş de la „BB” la „BB+” cu perspectivă stabilă.

Decizia agenţiei de evaluare financiară de a îmbunătăţi rating-ul Transgaz recunoaşte succesul eforturilor echipei de management de a îmbunătăţi şi moderniza activitatea operaţională şi transparenţa instituţională, a programului de investiţii al societăţii.

În acelaşi timp, agentia de rating a recunoscut progresele înregistrate în activitatea autorităţii de reglementare şi a stabilizării cadrului de reglementare.

Printre punctele pozitive menţionate în analiza Standard&Poor’s se numără:

  • îmbunătăţirea predictibilității și transparenței activitatii de reglementare pentru serviciile de transport gaze naturale din România, prin menţinerea neschimbată a cadrului actual până la sfârşitul actualei perioade de reglementare;
  • predictibilitatea cash flow-ului cel puţin până în anul 2017, la sfârşitul perioadei de reglementare;
  • creșterea procentului tarifelor de rezervare a capacității la 50%;
  • obținerea sporurilor de eficiență pentru cinci ani și asigurarea de remunerare mai mare pentru investițiile noi ca urmare a recunoașterii veniturilor nerealizate din perioada de reglementare anterioară;
  • creşterea investiţiilor pe termen mediu şi lung începând cu a doua jumătate a anului 2015.

Perspectiva stabilă reflectă opinia Standard&Poor`s conform căreia, cadrul de reglementare s-a îmbunătăţit, rămâne predictibil şi transparent, iar Transgaz va putea obţine astfel rezultate operaţionale şi financiare solide în următorii doi sau trei ani.

În raport se menţionează de asemenea că o creştere cu două trepte a ratingului României poate determina o îmbunătăţire a ratingului companiei în condiţiile în care atât profilul de creditare al companiei cât şi  sprijinul guvernamental rămân neschimbate.

 

 

   DIRECTOR GENERAL

Petru Ion Văduva